Två saker att tänka på innan du kör igång

Innan vi börjar fördjupa oss i automationer, Home Assistant, Node-Red och vad det nu kan vara så skulle jag vilja lyfta två, tre eller kanske fyra, fem saker, vi får se.

Innan vi börjar fördjupa oss i automationer, Home Assistant, Node-Red och vad det nu kan vara så skulle jag vilja lyfta två, tre eller kanske fyra, fem saker, vi får se.

Nya versioner och breaking changes

Här hittar du senaste versionen av Home Assistant, https://www.home-assistant.io

Varje månad släpps en ny version av Home Assistant och oftast är de fullpackade med stora och små uppdateringar. Ibland kommer så kallade breaking changes. Det innebär att dessa förändringar kommer göra att din nuvarande konfiguration INTE kommer fungera efter denna uppdatering utan att du gör något åt det.
Måste du läsa allt detta? Nej, verkligen inte, men du måste skumma igenom och se om det är något som påverkar dig.

Klicka in dig på versionen du vill läsa om, oftast är detta den senaste och den som står på förstasidan. Scrolla längst ner till rubriken breaking changes. Finns här någonting som du använder? Om så är fallet så måste du läsa det.

I version 2021.12.9 så är där breaking changes på Trafikverket Weather Station som jag använder:

The Trafikverket Weather Station integration migrated to configuration via the UI. Configuring Trafikverket Weather Station via YAML configuration has been deprecated and will be removed in a future Home Assistant release.

Your existing YAML configuration is automatically imported on upgrade to this release; and thus can be safely removed from your YAML configuration after upgrading.

https://www.home-assistant.io/blog/2021/12/11/release-202112/#:~:text=The%20Trafikverket%20Weather,configuration%20after%20upgrading.

Vad skönt, allt jag behöver göra är att plocka bort den gamla koden i konfigurationen och allt ska fungera som vanligt. Mer behöver jag inte göra.

Namngivning av entiteter

Ojojoj, detta är ett hett ämne som jag behandlat förr. Jag har dessutom ändrat uppfattning något mot tidigare. Vill ni ta del av tidigare inlägg så hittar ni de här nedan.

Jag tror namngivningen faktiskt är bra, det är flexibelt och det finns ingen logisk koppling mellan namnet och placeringen vilket oftast händer.

https://mittsmartahem.nu/allmant-hemautomation/namngivning-av-entiteter-i-home-assistant/

Precis exakt det jag skriver ovan är det som jag inte längre håller med om. För ett år sedan när jag skrev det inlägget flyttade jag fortfarande runt mycket prylar i huset och då var det logiskt att enhetens namn inte var knutet till en plats. Men idag, och för en vanlig användare, så stämmer inte detta. De få gånger jag under året har flyttat en enhet från ett rum till ett annat så har jag helt enkelt bytt namn och ID på produkten, svårare än så är det inte.

Det viktigaste att ta med sig är fortfarande samma som tidigare.

Att ha ett system är det viktigaste.

https://mittsmartahem.nu/allmant-hemautomation/namngivning-av-entiteter-i-home-assistant-eftersnack/

Användaren LA körde följande namngivning och jag har börjat köra samma:

<rum>_<typ>_<placering i rummet>(_<funktion>)

Exempel: vardagsrummet_spottar_koksbordet

Det viktiga här är att ha ett system, risken är annars att du sitter och letar efter din lampa i garaget. Heter den garaget_lampa_port1 eller lampa_port1_garaget? Det kan lätt bli mycket scrollande. Bestäm dig för ett system och kör på det, det är jättetrist att döpa om hundratals entiteter, tro mig!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.