Namngivning av entiteter i Home Assistant – Eftersnack

Man kan utan tvekan konstatera att detta var ett ämne som berörde. Mängden kommentarer på inlägget på sociala medier och ett besökstryck på inlägget som var nästan 400% mer än vanligt. Kul att det berör och kul också att det var så mycket goda idéer som kom fram!

I detta inlägg vill jag lyfta fram lite av de tankar som lyftes i samband med diskussionerna.

OBS! Detta är en artikel som ursprungligen var publicerad på frosenlind.se den 3 mars 2021.
Länkar i inlägget som hänvisar till gamla sidan kommer inte att fungera!

Eftersom det var jag som skrev inlägget så finns det inget syfte för mig att förklara mina tankar ytterligare här, har ni inte läst inlägget så finns det länkat här bredvid. Jag vill istället lyfta fram andras åsikter och framförallt de invändningar som kom som även jag inser kan vara problematiska.

Jag vill dock trycka på en sak först som ALLA (ja, det var nog inte en enda som inte höll med) tyckte, man måste ha ett system! Oavsett hur man väljer att namnge sina prylar och entiteter så måste man ha ett system! System, SYSTEM! Hänger ni med?

Inlägget med flesta kommentarer finns på facebook och återfinns på denna länk: https://www.facebook.com/groups/737654973088984/permalink/1708875899300215

Två läger

Det utkristalliseras ganska snabbt att det finns två läger. De som vill ha ID som är läsbara och de som vill ha unika ID i en mer klassiska artikelnummer typ. Dvs. light.kitchen_bench_4 vs light.tr_lt_1 eller vad det nu kan vara.

Bra idé! Jag har alla mina enheter döpta efter rum. 70-11 gånger har jag förbannat mig över det. Varför är Aqara_uterum i krypgrunden? Varför är Hue_Motion_Sensor Garage nu i badrummet?

JN

Det var lite detta som jag också tyckte, jag kan dock i efterhand tycka att detta kanske inte är ett argument för någon som monterar en sensor och låter den sitta där för all framtid, då kanske det är lämpligare att döpa den till något läsbart. Men hur många i hemautomationsvärlden gör det?

Problemet jag ser med att behålla Id när/om man flyttar runt grejer eller byter är att tex sensorer som man loggar till influxdb får temperatur/luftfuktighet i samma historik/graf men från olika platser, så varje gång man flyttar en pryl som loggar till lång historik måste man ju även mecka med sånt

EA

Här får man göra ett val. Antingen ändrar man i kopplingen till influx eller i automationerna. Jobbet finns där ändå.

Jag kör <rum>_<typ>_<placering i rummet>(_<funktion>), exempelvis:livingroom_light_ceilingbathroom_sensor_window_batterykitchen_sensor_fridge_tempSätter samma namn i HA och för de flesta enheter, DeConz. Sätter sedan friendlyname på alla entities och Area på alla enheter. Funkar bra för 230-ish enheter. Är stenhård med namnstandaden och byter namn innan något flyttar!

LA

Att ha ett system är det viktigaste, det är troligen inte många ”vanliga” hemautomationspersoner som ligger över 200 IoT-prylar, men fungerar det för den mängden så fungerar det även för färre. LA visar ju även god karraktär genom att byta namn och lägga enhterna i Area.

ID och Friendly Name

Jag tar med mig att det kan vara gött att kunna veta var prylen sitter genom att ”titta på den” i Home Assistant direkt. Jag kommer fortsätta med mitt ID system men ska vara hårdare på att sätta Area och ett bra Friendly Name. Det är också det senare som exponeras till exempelvis Google Home och därför är det nästan viktigare att ha ett bra och tydligt system här.

Tack för diskussionerna, snart har jag en fråga om namngivning av flows i Node-Red…

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.