Namngivning av entiteter i Home Assistant

En nyfiken läsare hade uppmärksammat, men inte riktigt förstått, det system jag använder för namngivning av mina entiteter. Eftersom intresset fanns så tänkte jag redogöra lite kort hur jag tänker.

OBS! Detta är en artikel som ursprungligen var publicerad på frosenlind.se den 20 februari 2021.
Länkar i inlägget som hänvisar till gamla sidan kommer inte att fungera!

Utmaningen

Innan vi kommer in på varför och hur jag gör så vill jag bara kort redogöra för den utmaning som jag ställdes för ganska tidigt, jag tror någonstans kring 10 enheter. Några zigbee och några z-wave, någon knapp, någon rörelsesensor, två termometrar osv. Det var väl okej att hantera dessa i Home Assistant (även om HA UI var i princip obefintligt, det var ju bara ett UI att skriva YAML i) men när jag började använda Node-Red blev detta helt omöjligt att hålla koll på. När jag var uppe i 20 enheter började det bli riktigt jobbigt och allt föll ihop när jag flyttade sensor.kitchen_pir till källaren…

Lösningen

Självklart finns det lika många smarta lösningar som det finns personer, jag testade mig fram och det slutade med att jag använder en hybrid mellan min egna initiala tanke och en god väns erfarenheter.

Excel med alla uppkopplade IoT-produkter

I nuläget har jag mina IoT-produkter i ett excelblad där jag noterar ID och var produkten är placerad. Jag ”bokför” typ och subtyp, ID, rum och placering samt tillverkare. Mina ID ska vara lätta att komma ihåg och jag kör enligt principen [typ]_[tillverkare/serie]_[löpnummer]. Rörelsesensorn från Hue i bilden ovan heter därför ms_ph_1, motionsensor från Philips Hue.

Fördelen med detta är att om man som jag vill testa lite olika lösningar och flyttar runt sakerna i hela huset så behöver du inte döpa om eller leva med konstiga namngivningar. Om jag köper en ny rörelsesensor som jag vill testa i köket istället för mig Hue så ändrar jag i min lista och ändrar ID i mina flöden. Man lär sig också ganska snabbt hur systemet fungerar och om man som mig har för vana att notera löpnumret på produkten vet man ganska snabbt att ljuskällan i källaren som det står 4 på och är från IKEA heter lt_tr_4.

Vad vill jag förändra?

Man hittar självklart förbättringsmöjligheter hela tiden. Jag har nu strax över 60 zigbee-enheter, ett femtontal wifi och lite z-wave, vad hade jag velat förändra?
Jag tror namngivningen faktiskt är bra, det är flexibelt och det finns ingen logisk koppling mellan namnet och placeringen vilket oftast händer. Min utmaning som jag ser är egentligen främst i Node-Red och Home Assistant. Mitt mål är att ha listan med enheter i systemet (läs: Node-Red). Då hade jag i alla flöden kunnat länka till ex kitchen_lights, Node-Red hade i det stadiet inte behövt veta vad det är för pryl. Den gör sedan ett uppslag mot listan och ser att det är light.lt_ph_5.

Fördelen med detta är att om jag byter eller flyttar en pryl så behöver jag bara ändra på ett ställe. Om jag vill ändra från min Hue-lampa i köket och testa en IKEA Osvalla istället så kommer flödena vara precis desamma, men i översättningstabellen ändrar jag från kitchen_lights = light.lt_ph_5 till kitchen_lights = light.lt_osvalla_2.

Hur gör du?

Vad är dina tankar? Hur gör du? Lämna gärna en kommentar här eller tagga mig i lämplig facebookgrupp/discord eller där du hittar mig!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.