Ljusgrupp i Home Assistant – del 1

https://youtu.be/VVfSJnh-9EQ

Låt oss säga att du har öppen planlösning, kök och tv-rum i ett, låt oss också anta att du har spottar i taket i hela utrymmet. Kanske har du totalt fyra grupper med spottar här:

 • Kök
 • Tv-rum
 • Hall
 • Lek-hörna

Jag har valt att lägga alla enheter som finns i detta/dessa rum/områden i en Area i Home Assistant som jag kallar ”Vardagsrummet”, sen heter exempelvis spottarna i köksdelen ”spottar köket” osv. Vi har även andra lampor, tex. en pendellampa över köksbordet och en led-list under köksön. Om jag då skulle be Google ”Släck alla lamporna i vardagsrummet” så blir allt mörkt, men vad säger jag om jag bara vill släcka spottarna?

Idag ska vi skapa en light-group/ljusgrupp. För mig kommer den innehålla alla spottarna jag har i mitt vardagsrum och kommer ge mig möjligheten att släcka alla spottarna med ett kommando.

Jag har tidigare kommit i kontakt med detta i nedan inlägg.

Light group vs. group of lights

En vanlig fråga är: vad är skillnaden mellan en ljusgrupp och en grupp med ljus.

En ljusgrupp kan bara innehålla något från domänen light, ex. en lampa, led-list eller annan ljuskälla. När man skapar en ljusgrupp så får man en ny entitet i Home Assistant som är av domänen light och du kan använda den precis som alla andra ljusentiteter du har.

En grupp är något annat, låt oss ta ett annat exempel för att göra det tydligare.
Jag har två garageportar, de ingår i en grupp som heter Garage. Om någon av garageportarna är öppna så är gruppen Garage öppen, om båda är stängda så är gruppen stängd.
Gruppen blir av domänen Group och har begränsad funktionalitet.
Du kan inte skicka några service-calls till en grupp, utan du får bara en sensor som representerar gruppens state.

Man skulle därför kunna säga att en ljusgrupp är ett specialfall av en grupp.

Skapa en light-group

Dokumentationen hittar du här: https://www.home-assistant.io/integrations/light.group/

Låt oss använda mitt exempel, vi vill skapa en entitet, en ”lampa”. När jag ber google att tända eller släcka den så ska det påverka alla ingående lampor. Koden nedan måste vi skriva i konfigurationsfil som heter configuration.yaml

light:
 - platform: group
  name: Livingroom lights
  entities:
   - light.koket_spottar
   - light.hallen_spottar
   - light.tvrummet_spottar
   - light.lekplatsen_spottar

Här skapar vi en ”ljus-entitet” genom att använda platformen grupp. Vi ger den ett namn, ”Livingroom lights” och anger sedan vilka entiteter som ska ingå i den.

Är du osäker på vad skillnaden mellan en entitet och en device är så finns det en kort förklaring i inlägget ”Tänd ljuset vid rörelse med hjälp av Blueprints i Home Assistant

När du har sparat filen så bör du kontrollera din konfiguration och därefter (högst troligt) starta om Home Assistant. Gå till Configuration -> Settings, klicka på check configuration. Har du gjort allting rätt så bör den säga Configuration valid!

Configuration valid

Därefter startar du om Home Assistant genom att trycka på knappen restart.

Restart Home Assistant

När systemet har startat upp igen har du en ny enititet som heter Livingroom lights. När du du tänder den så kommer samtliga ingående lampor tändas.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.