Tänd ljuset vid rörelse med hjälp av Blueprints i Home Assistant

Vet du när jag tände ljuset i källaren senast? Nä, det vet inte jag heller! Att ha ljus som reagerar på rörelse i källaren är praktiskt och enkelt. Källarens ”fördel” är att det antingen är mörkt, om lamporna är släckta, eller ljust om lamporna är tända. Vi har i princip inget ljusinsläpp vilket gör det idealiskt för en enkel ljusautomation.

Det finns massa att säga hur man bygger automationer i Home Assistant. Skriva YAML i konfigurationsfilerna, skriva YAML genom det grafiska gränssnittet, skapa egna automationer. Men det absolut lättaste sättet är att använda något som någon annan redan har skapat. Det ska vi göra idag!

Du hittar dina blueprints i menyn Configuration -> Blue prints. Här ligger som standard någon eller några blurprint som följer med Home Assistant. Dessa kännetecknas av att filnamnet inleds med just homeassistant/.

Konfigurationsmenyn

I listan av blueprints finns det en som heter ”Motion-activated Light”, längtst till höger på den raden klickar du på ”CREATE AUTOMATION”.

Överst ger vi vår kommande automation ett namn och en beskrivning, jag skriver alltid rummet automationen påverkar (i första hand) först i namnet, på så sätt blir det lite lättare att få en överblick senare. Därefter kan det vara lämpligt att skriva en beskrivning.

Därefter är det dags att konfigurera vår blueprint. I detta fallet är det synnerligen enkelt.

  • Motion sensor: här väljer du vilken rörelsesensor som ska trigga automationen.
  • Light: Här väljer du vad rörelsesensorn ska trigga. Du kan välja en area, device eller enity.
    • Area: Tänd alla lamporna som finns i den area du väljer
    • Device: Tänd alla lamporna som är knutna till denna fysiska enhet, ex. så kanske du har en lampa som innehåller 3 ljuskällor. Väljer du den enheten så kommer alla tre tändas.
    • Entity: Tänd en specifik entitet.
  • Wait time: Här ställer du in hur lång tid utan rörelse som ska passera innan lamporna släcks. OBS! Tänd på att det finns flera rörelsesensorer på marknaden som har en ”väntetid” mellan upptäckt rörelse tills den reagerar nästa gång. Ikeas rörelsesensor har ex. 3 minuters (180 sekunder) väntetid, det innebär att använder du den så måste Wait time vara mer än 180 sekunder, annars kommer det bli mörkt även om du rör dig i rummet.

Klicka därefter SAVE. Du kommer nu automatiskt till listan över dina automationer.

Klart. Lamporna i pannrummet kommer nu tändas när jag kommer in i rummet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.