Styra lås med Google Home

Att styra sitt lås till entrédörren via röststyrning är smidigt om man vill låsa upp för tex gäster, eller om man ska gå ut och har händerna fulla. Men det är också en säkerhetsrisk, som många anser inte är värd att ta, eftersom det finns en risk att någon obehörig kan lyckas låsa upp dörren genom att ropa genom ett fönster eller kanske ett brevinkast. Det har ju också visat sig att det går att skicka kommandon via en laser som man riktar mot mikrofonen på Google-högtalaren.

Jag kommer i detta inlägg ge tre tips där man kan öka denna säkerhet, så att man kan både röststyra och känna sig lite säkrare.

Alternativ 1

Stäng av strömmen till Google Home när du inte är hemma.
Genom att tex låta Home Assistant tracka din mobil så vet ditt smarta hem om du är hemma eller inte. Man kan då enkelt göra en automation som stänger av en smartplugg som din Google Home är kopplad till. Sedan gör du en ny automation som slår på strömmen igen när du kommer hem. På detta viset kan du vara säker på att ingen kan kommunicera med dina Google Home-enheter när ingen är hemma.

Genom att lägga alla trackers i en grupp så kan man använda gruppens state för veta när första personen anländer och när sista personen lämnar.

Detta alternativet är väldigt enkelt, men det kräver ju att man har en smartplugg för varje Google-enhet vilket kommer med en kostnad. En nackdel med detta alternativet är att där är en uppstartstid innan enheterna är redo att användas, så om du tex använder ett kommando för att meddela att du är hemma, så kanske detta inte är en optimal lösning.

Alternativ 2

Detta alternativet är ganska likt det första, men istället för att stänga av strömmen så blockerar vi istället wifi-åtkomst för Google Home-enheterna när vi inte är hemma. Detta kräver dock att man har ett wifi-system där Home Assistant har tillgång till att blockera enheter. Ett exempel på ett sådant är UniFi. Genom att lägga till Unifi-integrationen i Home Assistant så kan man under Konfiguration välja vilka enheter vi till kunna blockera.

Klicka på Konfigurera på UniFi-integrationen och gå sedan till sida nummer två. I listan för ”Network access controlled clients” väljer du vilka enheter du vill kunna blockera.

Dessa enheterna dyker sedan upp i Home Assistant som en switch (en switch per enhet).

Sedan är det bara att skapa dina automationer för när du är hemma eller inte och då slå av eller på dessa switchar.

Detta alternativet gör att man slipper springa iväg och köpa smartpluggar och man slipper också en del av uppstartstiden. Min erfarenhet med denna lösningen är dock att vissa enheter inte vill koppla upp sig mot wifi:et varje gång, vilket skapar lite manuellt jobb ibland.

Alternativ 3

Det sista alternativet är väldigt annorlunda. I både alternativ 1 och 2 krävs det att låset är ihopkopplat med Google Home, så att vi kan skicka kommandon till det. I detta alternativet har vi inte låset ihopkopplat till Google Home alls, vilket redan där kan kännas som en säkrare lösning. Men hur kan vi då styra låset?
Istället för att låta Google Home styra låset direkt så låter vi istället Google Home styra en input_boolean i Home Assistant. Denna input_boolean kommer sedan, via en automation, styra låset.

Om du inte vet vad en input_boolean är, eller hur man skapar en, så kan du läsa om det här.

Denna input_boolean kommer att synas i Google Home som en helt vanlig switch/strömbrytare och kan placeras i vilket rum som helst.

I detta exempel heter min input_boolean ”Ytterdörren lås”.

Nu kan vi helt enkelt säga till våra Google Högtalare att slå på switchen, men genom att skapa en rutin i Google Home kan vi lägga till ett mer naturligt kommando, som tex: ”Hej Google, lås upp ytterdörren”.

Nästa steg blir nu att skapa automationen där vi använder input_boolean som en trigger, och här kan vi då få låset att låsa upp när input_boolean slås på av Google Home. Och genom att lägga till olika villkor (current state node) så kan vi bestämma när automationen får lov att köras. Då kan vi alltså lägga in att någon måste vara hemma, (tex via tracking av mobiltelefon) eller att larmet i huset måste vara av, för att kunna låsa upp. Här kan du lägga in fler villkor om du vill göra det ännu säkrare.

Om ingen är hemma så kommer automationen att stanna och inte gå vidare till att låsa upp.
Om hemlarmet är aktiverat så kommer automationen att stanna och inte gå vidare till att låsa upp. Detta betyder också att om man aktiverar larmet på natten när man sover så kommer inte automationen heller att gå, även om vi är hemma.

Automationen kommer bara att gå när input_boolean slås på. Därför måste vi, i automationen, också lägga till att input_boolean ska slås av, annars kommer den inte fungera nästa gång kommandot körs. Därför lägger vi in en delay på 5 sekunder som sedan gör en ”input_boolean.turn_off” så att den blir återställd till off.

Nu kan en obehörig person prata bäst den vill med dina Google Home-högtalare, när du är borta, utan att låset kommer att låsas upp.

Sociala Medier

Följ mig gärna på Instagram där jag postar en del om mitt smarta hem och övrig teknik.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.