Släck lamporna när jag tittar på TV

Jag, som många andra, gillar att ha det släckt när jag tittar på TV, speciellt på kvällen när det är mörkt ute. Det är också så att jag har mitt TV-rum i gillestugan i källaren i mitt hus, och på kvällen när vi sitter där nere så finns det ju heller ingen anledning att belysningen på ovanvåningen står på.

Hej!

Mitt namn är Durra och kommer att dela med mig lite av mitt smarta hem, som en del av mittsmartahem.nu. Jag kommer skriva under kategorin ”Tech med Durra”.
Kärnan i mitt smarta hem är Home Assistant och jag kör mina automationer i Node-RED, vilket ni kommer se på screenshots i inläggen.

Jag tänkte att jag skulle börja att skriva om en av mina favoritautomationer; att släcka belysningen när jag tittar på TV. Jag, som många andra, gillar att ha det släckt när jag tittar på TV, speciellt på kvällen när det är mörkt ute. Det är också så att jag har mitt TV-rum i gillestugan i källaren i mitt hus, och på kvällen när vi sitter där nere så finns det ju heller ingen anledning att belysningen på ovanvåningen står på.

Jag har därför gjort några automationer kring detta, som släcker lamporna automatiskt, och tänkte även gå in på hur jag har gjort för att lösa detta.

Min utrustning består av:
– Harmony Hub (universalfjärrkontroll)
– Apple TV
– Shelly inbyggnadspuckar för styrning av lampor

Den första automationen triggas av att Harmony Hub sätts på. Harmonyn har fyra olika aktiviteter, beroende på vad för typ av enhet som används: Apple TV, Bluray, Xbox eller Wii. När hubben sätts på, oavsett enhet så tänds dels en LED-slinga bakom TV:n och om klockan är efter 20:00, så startas en timer på 5 minuter som sedan släcker utvalda lampor på ovanvåningen.

Den andra automationen triggas av vilken state Apple TV har. De olika states som finns är ”playing”, ”paused” och ”idle”. När jag startar en stream på Apple TV så ändras staten till ”playing” och lampan i gillestugan släcks. Är klockan efter 20:00 så släcks även lampan i hallen i källaren.

När jag pausar Apple TV, eller när streamingen är klar så tänds lamporna i källaren igen, så att jag kan se var jag går när jag lämnar soffan.

Demo:

Sociala Medier

Ni kan även följa mig på Instagram där jag postar en del om mitt smarta hem och övrig teknik.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.