Tänd, lås upp och larma av huset när någon kommer hem

Visst är det trist att komma hem till ett nedsläckt hem så att man knappt ser var man går och måste fumla med handen i mörkret efter en strömbrytare? Med ett smart hem slipper du givetvis att tända dina lampor manuellt, men såklart även låsa upp och larma av.

I detta inlägg går jag igenom hur man automatiserar lamporna, låset och larmet, och hur de ska beté sig när man kommer, genom att tracka våra iPhones, och att det även ska anpassas efter om man är den första som kommer hem, eller om någon redan är hemma.

Device Trackers

Börja med att se till att det går att tracka personerna som kommer hem. Detta går att göra på flera sätt och nedan är en lista på några exempel:

  • Home Assistant companion app som trackar via GPS
  • Wifi detection
  • Bluetooth detection
  • Externa appar som tex Life360
  • Externa system so tex Apple HomeKit eller Google Home

Jag personligen använder en kombination av HA-appen, wifi (UniFi och ping) och HomeKit. Jag har skapat en input_boolean för både mig och min fru och har sedan gjort automationer som sätter på dessa booleans när någon device tracker ser oss som hemma och stänger av dom när vi lämnar. Anledningen till detta är att det ibland tar olika lång tid för de olika trackers att se oss och jag vill såklart alltid att den som ser oss först ska köra automationerna.

Så här har jag gjort, i Node-RED, för att sätta på och stänga av mina booleans när vi kommer hem och lämnar:

När vi lämnar så triggas automationen av att HA-appen blir ”not_home” och kollar sedan även att ping också är ”not_home”. Detta minimerar risken att man blir markerad som borta av misstag när man fortfarande är hemma, eftersom risken att både appen och ping skulle visa fel samtidigt är minimal.

Jag har sedan våra booleans exponerade till HomeKit och har även gjort automatiseringar där som sätter på och slår av dessa booleans:

Skapa en grupp

Det första vi ska göra är ett skapa en grupp med personerna som ska kunna aktivera automationerna. Detta gör man i /config/groups.yaml (vissa grupper kan även göras som en hjälpare i HA GUI, men i skrivande stund inte för input_booleans eller device_trackers).
Nedan är hur jag har satt upp min grupp.

På första raden skriver du namnet på gruppen. Detta är vad som kommer stå efter ”group.” i din nya entitet. I mitt fall heter entiteten ”group.presence”. Man kan även ge gruppen ett friendly name, men detta är inte obligatoriskt. Till sist listar du upp vilka entiteter du vill ha med i din grupp. I mitt fall mina input_booleans.

När minst en av mina booleans är ”on” så kommer även gruppen att vara ”on”.

Skapa automationer

Jag använder Node-RED för alla min automationer, så jag kommer att visa hur jag löst det där, men principen är dock samma om man gör det i HA istället.

Först gör man en trigger node. I detta fallet använder jag en trigger: state node. Jag vill bara att automationen körs om state på gruppen ändras från off till on.

Lägg till två conditions, där den ena är previous state och den andra är current state.

Sedan lägger du till en call-service node och lägger in de lamporna du vill ska tändas när någon kommer hem.

Koppla sedan ihop din trigger med din call-service.

Ovan automation tänder endast lamporna när första personen kommer hem. Jag vill ju inte att lamporna ska tändas upp om någon redan är hemma, eftersom den personen kanske vill att lamporna ska vara släckta för tillfället.

Däremot vill jag alltid att låset låser upp och larmet avaktiveras varje gång någon kommer hem, även om någon redan är hemma. Till detta använder jag inte längre gruppen, utan varje enskild boolean. Återigen använder vi en trigger: state node som går från off till on, precis som med gruppen ovan. Gör en node för varje person.

Sedan lägger man till en call-service node för både låset och larmet.

Koppla sedan ihop dina trippers med dina call-service nodes.

Nu kommer dörren att låsas upp och larmet avaktiveras varje gång jag eller min fru kommer hem, även om någon av oss redan är hemma.

Du kan använda din fantasi för att flera andra saker ska ske när du kommer hem. Jag har även lagt till att mina robotdammsugare ska sluta städa och köra tillbaka till laddningsstationen, om de kör när jag kommer hem, samt att den ena kör till köket för att kunna tömmas om den har städat i minst 30 minuter.
Man kan ju tex skicka ett TTS-meddelande till sina smarta högtalare som hälsar dig välkommen när du kommer hem.

Sociala medier

Följ mig gärna på Instagram och prenumerera på min YouTube-kanal, där jag postar allt möjligt inom smarta hem och teknik.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.