Meddela mig när tvätten är klar med hjälp av en push-notis

Vi har en gammal tvättmaskin i källaren och jag vet inte hur många gånger man springer ner för att kontrollera om tvätten är klar bara för att inse att nä, det är den inte. Om det bara hade funnits en lättare väg.... ;)

Vi har en gammal tvättmaskin i källaren och jag vet inte hur många gånger man springer ner för att kontrollera om tvätten är klar bara för att inse att nä, det är den inte. Om det bara hade funnits en lättare väg…. 😉

Jag (well, elektrikern) installerade en shelly puck i uttaget som läser av effekten som används, detta fungerar lika bra med en plugg eller något annat märke/protokoll. Se bara till att produkten du använder klarar av din tvättmaskins effektuttag.

Vi behöver göra två saker, konfigurera en integration för att pusha ut ett meddelande, skriva en automation som kontrollerar när tvättmaskinen är klar och därefter skicka ett meddelande.

Konfiguration

Du hittar dokumentationen för notifikationer här: https://www.home-assistant.io/integrations/notify/

Jag använder mig av html5 som tjänst för mina notifikationer, du måste skapa en publik och en privat nyckel för detta. Följ guiden här: https://www.home-assistant.io/integrations/html5/#configuring-the-platform

När du är klar med det borde du ha något som ser ut såhär:

# Example configuration.yaml entry
notify:
 - platform: html5
  vapid_pub_key: YOUR_PUBLIC_KEY
  vapid_prv_key: YOUR_PRIVATE_KEY
  vapid_email: YOUR_EMAIL
Bild från min konfiguration med !secret

Du behöver inte använda dig av HTML5, om du exempelvis har integrerat Tibber till din Home Assistant kan du använda deras app som mottagare av notifikationen.

När är tvätten klar?

Vår tvättmaskin var lätt att kontrollera när tvätten var klar, den är av äldre modell och när den tvättat klart så drar den 0W, inga lampor, ingenting. Jag körde ett tvättprogram och kontrollerade sedan effektuttaget i historiken. Det finns korta stunder där maskinen drar 0W även under körningen.

När tvättmaskinen var klar så drog den 0W.

Jämför ovan med exempelvis torktumlaren som är av nyare modell. Den har dels lite LED-lampor och displayer men den roterar även tvätten var 90 sekund tills vi tömmer den. Därför kan man inte räkna på värdet 0W här.

Automationen – Trigger

Börja med att skapa en tom automation.

I trigger väljer du State och därefter den entitet vi ska kontrollera. I mitt fall är det sensorn som visar den nuvarande effektförbrukningen på min shellypuck som är inkopplad i uttaget för tvättmaskinen.

Jag väljer sensors som visar aktuell förbrukning.

Därefter skriver vi ”0” i To-rutan. Dvs. när förbrukningen går till 0W så ska något hända. Eftersom vi konstaterade att min maskin har perioder av 0W även mitt i tvättcykeln så lägger jag in 5 minuter under ”for”. Dvs. maskinen ska dra 0W i fem minuter för att automationen ska köras.

Automationen – Actions

Du behöver inte skriva något under Conditions.

Nu kommer vi till det som folk oftast har svårt med, actions och vad man ska välja. Vi vill använda oss av en service/tjänst. Vi väljer därför ”Call service”.

Tjänsten vi vill använda är notify, skriv det i rutan så får du upp massa alternativ. Jag gav min HTML5 integration namnet huset. Men som ni kan se nedan kan jag även skicka ut till exempelvis Tibber (då hade det sätt ut på telefonen som att det är Tibber som skickar ett meddelande).

OBS! Detta kommer innebära att samtliga inloggade enheter får notifikationen!

Därefter fyller du i ditt meddelande och en rubrik för notifikationen.

I fältet Data kan du fylla i ytterligare information, ex. kanske du vill få en länk till din övervakningskamera om den registrerar något. Eller info om förbrukningen när huset drar för mycket, allt (nästan) är möjligt. Det finns något som heter ”Tag” som är ganska smart.

Låt oss säga att du är hemma och tvättar medans de andra familjemedlemmarna gör annat och inte sitter klistrade framför telefonen. Skippar vi taggen så kommer varje ny genomförd tvätt trigga en notifikation. Om du lägger in en tag så kommer din enhet kontrollera om det finns en oöppnad notifikation med samma tag, om så är fallet kommer inte den nya notifikationen ”fastna” i ”notifikationsbaren”.

Är du intresserad av fler inlägg om notifikationer och vad man kan göra med dem? Skriv en rad och berätta vad!

2 Comments

 1. Du vet säkert..
  Under ’data:’ för notifieringen kan man lägga till ’notification_icon: mdi:washing-machine’ för att visa en tvättmaskins ikon istället för homeassistant ikonen i en Android telefon.

  • Hej. Ja det går. Jag kör betaversionen av appen och det kan vara så att du måste göra det. Men när jag lägger in din kod så fungerar det.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.