Ljusgrupp i Home Assistant – del 2, ZHA och Zigbeegrupper

I ett tidigare inlägg pratade vi om ljusgruppen som vi (i nuläget) definierar genom att skriva YAML-kod i konfiguration.yaml. Detta är, precis som vi kom fram till då, en jättebra funktion och underlättar vid flera olika användarscenarion.

För dig som kör zigbee-produkter finns det ytterligare ett sätt att göra detta på, om det bara gäller just zigbee-produkter.

Populärvetenskaplig förklaring:
När du ska tända en zigbeelampa så skickar Home Assistant ”tänd” till din zigbee-kontroller, oftast någon form av USB-dongel som sitter i din server/hallonpaj eller vad du nu kör Home Assistant på. När vi skapar en light group i configuration.yaml så skapas den i Home Assistant, det innebär att när vi säger ”tänd gruppen” så skickas meddelandet till Home Assistant som därefter bryter upp meddelandet och skickar detta till respektive lampa som ett separat meddelande per lampa.

Vad som skulle kunna hända är att det blir mycket trafik och något meddelande inte kommer fram eller blir försenat. Är det bara lampor vi pratar om så kanske det inte gör så mycket med det finns ju betydligt mer kritiska funktioner. Jag har för övrigt detta fenomenet i mitt hus där jag säger ”släck allt” när vi ska sova, jag ser hur huset släcks ner bit för bit.

Om du kör zigbee så kan du även skapa Zigbee-grupper. Det innebär att när vi säger ”tänd zigbee-gruppen” så tror Home Assistant att det är en entitet/lampa och skickar ”tänd” till Zigbee-kontrollern. Zigbee-kontrollern hanterar därefter detta och alla mottagare vet vem som ska släckas, det innebär att det inte är många meddelande som skickas runt i nätet utan endast ett och på så vis kan vi undvika hög belastning på nätet.

Skapa Zigbee-grupp i ZHA

Inled med att gå till konfigurationsmenyn, devices and services, och därefter integration. Klicka på Configure på din ZHA integration.

Därefter klickar du på Groups och slutligen på ADD GROUP.

Du ska nu ge din grupp ett namn för din ZHA grupp samt ange vilka entiteter som ska vara med.

Jag ska skapa en grupp för taklamporna i killens lekrum i källaren.

Gå nu tillbaka till konfigurationsmenyn, devices and services, och klicka på entities.

Söker jag nu på ”Lekrummet” så hittar jag en ny entitet.

IDt är okej, det kan vara bra att veta att det är en ZHA grupp ibland, men namnet måste ändras. Klicka på entiteten och ge den ett nytt namn. Här kan du även ge den en ny ikon.
Tänk även på att AREAn som den nu tillhör är samma area som din zha-integration ligger i, i mitt fall en area som heter server. Passa på att ändra det redan nu genom att klicka fram avancerade inställningar i dialogrutan.

Din nya ZHA-grupp-entitet är nu klar att användas precis som alla andra ljusentiteter.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.