Hitta och installera Blueprints i Home Assistant

Det finns massa att säga hur man bygger automationer i Home Assistant. Skriva YAML i konfigurationsfilerna, skriva YAML genom det grafiska gränssnittet, skapa egna automationer. Men det absolut lättaste sättet är att använda något som någon annan redan har skapat. Det ska vi göra idag!

Du hittar dina blueprints i menyn Configuration -> Blue prints. Här ligger som standard någon eller några blurprint som följer med Home Assistant. Dessa kännetecknas av att filnamnet inleds med just homeassistant/.

Konfigurationsmenyn

Hitta och installera nya Blueprints

Att lägga till, de flesta, Blueprints är synnerligen enkelt. Klicka på ”Discover more blueprints” längst ner på sidan, du kommer då till Home assistants community forum. I skrivande stund ligger fortfarande texten ”An improved blueprint exchange is planned for 2021” kvar på sidan, vi hoppas det snart blir verklighet.

Här letar du efter det du söker. Jag styr själv mina Zigbee-produkter med en Conbee 2-zigbee-sticka tillsammans med ZHA. För att hitta relevanta sökresultat filtrerar jag därför på ZHA. Här hittar jag en hel del intressanta blueprints, exempelvis en för att styra en ljuskälla tillsammans med en 5 knappars IKEA fjärrkontroll.

https://community.home-assistant.io/t/zha-ikea-tradfri-5-button-remote-color-preset/379398

ZHA Blueprint för IKEA Trådfri fjärrkontroll
IKEA 5 knappars fjärrkontroll

Om du scrollar ner lite på sidan så ser du en knapp med texten ”Import blueprint”.

Import Blueprint

Trycker du på den så händer det magi!

Tryck på ”OPEN LINK”

Systemet har nu känt av var din Home Assistant instans finns installerad och kommer nu ladda hem Blueprinten genom repot på GitHub. Klicka på ”PREVIEW BLUEPRINT”.

I detta sista steg kan du välja att titta på koden som ligger till grund för din nya blueprint eller bara importera den.

Min nya blueprint finns nu i listan.

Klart! I ett kommande inlägg och youtube går vi igenom hur vi konfigurerar denna.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.