Var börjar jag när jag ska bygga ett smart hem?

Om du läser detta har du troligen redan tagit ett beslut, du vill göra något mer än att styra några uttag via den klassiska fjärrkontrollen från Nexa. Missförstå mig rätt, Nexas fjärrströmbrytare är driftsäkra och bra, men möjligheterna till automatisering är ytterst begränsade.

Du kanske vill dra ner rullgardinerna när du startar ditt hemmabiosystem. Du kanske vill tända ytterbelysningen om ingen är hemma, det är mörkt ute och du strax är hemma. Eller du vill att fläkten ska starta när katten har varit på lådan. Eller kanske en röst-notifiering via Google Home när din gamla tvättmaskin är klar?

Möjligheterna är oändliga.

Det finns en hel uppsjö av system att använda för att bygga ett smart hem och automatisera vardagen. Jag har, precis som tiotusentals andra, valt Home Assistant, https://www.home-assistant.io.

Vad måste man kunna?

Man måste förstå simpel logik och vara öppen för att lära sig lite för att kunna driva sitt hem med Home Assistant, fördelen du får är ett system som är mycket anpassningsbart och flexibelt! Är man dessutom även lite kreativ så kan du skapa riktigt snygga paneler för att styra ditt smarta hem.

Zigbee, Z-Wave, blåtand och allt vad det heter…

Smarta produkter ”pratar” på olika sätt, man kan djupdyka i detta till förbannelse och nästa vecka kommer det två nya. För dig som startar din resa mot ett smart hem är följande fem de viktigaste.

433 MHz, Blåtand, Wifi, Z-wave, Zigbee

Mycket kortfattat kan man säga att 433 MHz kommunicerar på ett håll, dvs. när du skickar ”tänd” får därefter förutsätta att du har tänt, du får inget svar tillbaka. Det är detta kommunikationssätt de klassiska NEXA-pluggarna använder.

Klassiska fjärrströmbrytaren från NEXA

Blåtand, Wifi, Z-Wave, Zigbee skickar alla information åt två håll, konkret innebär det att när du skickar ”tänd” till en lampa får du också ett svar tillbaka och du vet att lampan är tänd.

Z-Wave och Zigbee och vissa Blåtand ex. Plejd använder sig av så kallade mesh-nät, produkter som är nätanslutna (till skillnad från batteridrivna) skapar mesh-punkter dit andra produkter kan ansluta.

Vad ska man välja?

Jag inledde min bana med några Z-Wave prylar, mest för att jag hittade en sak som jag tyckte vad ball. Med tiden har jag dock gått över till Wifi- och Zigbee-produkter, främst för att jag upplever Wifi-produkterna från varumärket Shelly som mycket pålitliga och bra och att IKEA släppte sina Trådfri-produkter vilket använder Zigbee och har ett bra pris (inte sagt att de är bäst, de har sina brister).

Jag föreslår Wifi-produkter från Shelly och produkter som pratar Zigbee, ex. IKEA, Aqara mm.

Så, hur kommer jag igång?

Om detta är din första kontakt med Home Assistant så föreslår jag att du installerar det på din Windows-maskin, när du känner dig bekväm och vill satsa finns det i praktiken två vägar. Köpa en Raspberry pi eller köra på en ”riktig” server (jag har det på en gammal speldator som jag även gör annat på). Men för dig som aldrig har rört Linux innan, stanna här, installera det på din Windowsdator och testa dig fram. Installationsanvisningar hittar du här: https://www.home-assistant.io/installation/windows/

Om du vill använda dig av Zigbee-produkter behöver du även en Zigbee-controller, de kostar några hundralappar. Jag kör själv en Conbee 2 https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5253970

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.