Tidigare i år upplevde vi något som ingen vill vara med om – ett inbrott i vårt uterum. En tjuv bröt sig in och stal våra prylar, men tack vare vår övervakningskamera hade vi fångat händelsen på film. Detta blev avgörande för att få tillbaka våra saker och se till att tjuven blev dömd och fick fängelse. Här är vår berättelse om hur vi lyckades och vad vi har lärt oss på vägen.
Upptäckten av inbrottet
Efter att vi upptäckt inbrottet genom att se pushnotisen på telefonen, ringde jag genast polisen. Jag fick veta att de inte skulle skicka ut någon och att jag istället skulle kontrollera vad som var stulet. Efter att ha gått en runda utanför huset och hittat en del skadade prylar som tjuven inte orkat ta med sig, satte vi oss ner och tittade igenom hela övervakningsfilmen. Genom att metodiskt gå igenom filmen kunde vi se allt tjuven plockade på sig och komplettera polisanmälan med en lista över exakt vad som hade tagits.
Jag la ut ett inlägg i den lokala Facebook-gruppen och bad folk vara uppmärksamma om de såg stöldgods billigt på nätet. Framförallt var det två saker som var av värde för oss: en smart Google-högtalare och grabbens helt nya Sonic-vattenpistoler, det var ju trots allt precis sommar. I inlägget beskrev jag också hur personen rörde sig; tjuven verkade vara påverkad av något vid tillfället och hade en väldigt släpande gångstil och synnerligen utmärkande klädsmak. Jag la inte ut någon bild på gärningspersonen, även om den lokala pressen Skånska Dagbladet gav sken av det i deras rapportering. Jag ville ju inte förpesta ett eventuellt vittne.
Ganska kort efter fick jag ett tips via Facebook; det var någon i byn som kände igen min beskrivning om hur personen betedde sig. Jag skickade över en bild från övervakningen och fick bekräftat att det var tjuven. Detta, tillsammans med egen spaning med polisen i telefonen, gjorde att polisen veckan efter kunde genomföra en husrannsakan och strax efter gripa tjuven. Under de två veckorna från inbrottet tills tjuven blev gripen pratade jag nog med polisen 20 gånger. Jag kompletterade stöldlistan, jag kompletterade med information när jag granskat våra videos närmare, och jag tog reda på var tjuven bodde. I rätten fanns det heller inget tvivel om att personen på filmen var personen som satt anklagad och av både polis som åklagare fick vi höra hur bra underlag vi hade. Även om jag gjorde mycket jobb själv så hade ingenting varit möjligt utan övervakningens högupplösta video. Det är ingen tvekan om att det var tack vare det gedigna arbetet som jag gjorde som låg till grund för att tjuven åkte fast och därefter blev dömd.
Vårt övervakningssystem
Vi har använt övervakningskameror i någon form i snart två år. Vi valde Tapo WIFI-kameror eftersom vi från början använde dem som baby-kameror. De är billiga och har okej upplösning. Numera har vi även lite dyrare Tapo-kameror för utomhusbruk som är anslutna via ethernet.
För att hantera våra kameror använder vi Frigate och Home Assistant. Frigate är en öppen källkodsprogramvara för videoövervakning som använder maskininlärning för att identifiera objekt i realtid. Vi använder Frigate tillsammans med en Google Coral TPU, vilket förbättrar prestandan avsevärt genom att accelerera maskininlärningsprocesserna. Home Assistant är en plattform för hemautomation som integrerar olika smarta enheter och tjänster i hemmet. Kombinationen av dessa två gör att vi kan få pushnotiser och hantera inspelningar på ett effektivt sätt. Vi valde Frigate efter att ha sett en video på YouTube och har varit mycket nöjda med dess pålitlighet. Frigate och Home Assistant är gratis, medan Google Coral TPU kostar cirka 1000 kronor.
Installationen var enkel; det var bara att skruva upp kamerorna. Det var lite uppförsbacke i början att få Frigate att fungera, men nu fungerar det mycket pålitligt. Pushnotiserna fungerar bra och vi har haft få tekniska problem, även om vi ibland får spöknotiser från smådjur som spindlar. Man måste vara lite tekniskt lagd för att få Frigate att fungera, men det är värt ansträngningen.
För andra som funderar på att installera övervakningskameror i sina hem, rekommenderar vi att använda trådbundna kameror om möjligt, eftersom vi har haft lite strul med Tapos billigare wifi-kameror.
För den nördiga
För den som är tekniskt intresserad, här är en djupare förklaring av hur Frigate och Home Assistant fungerar tillsammans. Frigate är en nätverksvideobandspelare (NVR) som använder AI-algoritmer för att analysera videoströmmar från säkerhetskameror i realtid. Den är byggd för att köras i en Docker-container och kan installeras på vilken Docker-värd som helst, inklusive som ett tillägg i Home Assistant.
Frigate använder maskininlärning för att känna igen objekt i videoströmmar. Detta görs genom att använda TensorFlow eller en Google Coral TPU för att accelerera inferensprocessen. Coral TPU är en specialiserad hårdvaruenhet som är designad för att köra maskininlärningsmodeller snabbt och effektivt, vilket gör att Frigate kan identifiera objekt som människor, bilar och djur i realtid.
För att integrera Frigate med Home Assistant används MQTT, ett lättviktsprotokoll för meddelandeöverföring. Frigate skickar data om detekterade objekt till Home Assistant via en MQTT-broker. Detta gör att Home Assistant kan ta emot och bearbeta information från Frigate, vilket möjliggör avancerade automationsscenarier.
Home Assistant kan sedan använda denna information för att utföra olika åtgärder, som att skicka pushnotiser, spela in videoklipp eller aktivera andra smarta enheter i hemmet. Till exempel kan Home Assistant ställa in övervakningen så att den är aktiv när vi är borta, avstängd när vi är hemma och aktiv igen när vi sover. Detta ger en flexibel och effektiv säkerhetslösning som anpassar sig efter våra behov och rutiner. Jag använder dessutom Home Assistant för att styra resten av huset, allt från att dokumentera hur många gånger katten gått på lådan till att få pushnotiser när det är dags att vattna växterna (för att fuktigheten är för låg). Det var därför inget tvivel om att det är Home Assistant jag vill använda även för övervakningen.
Vad säger lagen?
När det gäller lagar och regler, är det viktigt att känna till att man får övervaka i sitt eget hem. Enligt svensk lag får man sätta upp övervakningskameror på sin egen tomt och i sitt hem utan tillstånd, så länge kamerorna inte filmar områden där allmänheten har tillträde, som gator eller grannars tomter. Detta kallas för “privatundantaget” och regleras i kamerabevakningslagen (2018:1200). Det är också viktigt att informera besökare om att området är övervakat, vilket vi har gjort med våra vänner och grannar. Vi har skyltat upp ordentligt att det är kameraövervakat, vilket har mottagits positivt och skapat en känsla av säkerhet i området.
Det är viktigt att vara medveten om integritetsfrågor och att hantera inspelat material på ett ansvarsfullt sätt. Man bör endast spara film som är nödvändig och se till att informera alla som vistas i hemmet om att övervakning sker. Genom att följa dessa riktlinjer kan man undvika juridiska problem och samtidigt skapa en tryggare miljö för sig själv och sina grannar.
Vad tar vi med oss?
Att investera i egen övervakning som spelar in filmen, gärna lokalt, är absolut värt det. Vi har även larm, men det löste inte ut där tjuven var. Tack vare övervakningskamerorna fick vi bra bilder på tjuven, vi fick tillbaka våra prylar och tjuven är nu inspärrad. Ytterligare investering i övervakningen har gett oss en ökad känsla av säkerhet och vi planerar att skylta upp mer att det är övervakat för att få ytterligare en avskräckande effekt.
Denna erfarenhet har verkligen lärt oss vikten av att ha ett pålitligt övervakningssystem. Genom att använda Frigate och Home Assistant har vi kunnat skapa ett system som inte bara övervakar utan också aktivt varnar oss vid misstänkt aktivitet. Detta har gett oss en trygghet som är svår att sätta ett pris på.
Vi rekommenderar starkt att andra överväger att installera övervakningskameror, särskilt de som kan integreras. Tveka inte att skriva en rad om du har frågor!
Hej,
Jag som alltid är en aning skakis för att få inbrott förstår att du hittat en bra lösning för er säkerhet. Är däremot inte så teknisk som du/ni men har en del mer tekniskt kunniga i min omgivning. Tack för tipsen !
Tack för din kommentar Ewa! Det krävs lite jobb för att få det ”upp and running”, men väl där är det nästan ett självspelande piano.