Håll koll på batterierna med två bra sätt!

Det här med batteridrivna enheter i det smarta hemmet kan både rädda en och vara en förbannelse, speciellt det senare när de inte fungerar. Oftast märker man dessutom inte att batteriet är slut förens saker slutar att fungera och då är redan spouse-faktorn redan ganska låg.

https://youtu.be/Rf9h3q132GQ

Auto entities

Att lista enheter med lågt batteri är ganska enkelt med auto entities https://github.com/thomasloven/lovelace-auto-entities?tab=readme-ov-file och kan bland annat löses på följande sätt:

Med auto entities får du då en lista med alla dina batteridrivna enheter som har, i mitt exempel, batteri under eller lika med 5%

Battery notes

När antalet batteridrivna enhter börjar sticka iväg kan det vara bra att både hålla koll på vilket typ av batteri produkten använder (även om 90% är CR2032) och ibland även ha koll på hur ofta man måste byta batterier. Det är trots allt skillnad både på hur batterisörplande prylarna är och hur bra batterierna är från olika märken.

Jag har under några veckor valt att testa Battery Notes, https://github.com/andrew-codechimp/HA-Battery-Notes och jar är än så länge mycket nöjd!

Integrationen skapar upp några nya entities för varje batteridriven enhet. Dessa entiteterna är bland annat batterityp och när batteriet senast blev bytt. Även en unison batteristatusentitet skapas upp så man slipper följande med olika antal decimaler.

Jag vill även passa på att nämna att jag har en Schneider-batteri-strömbrytare från Wiser-serien som inte fanns som enhet i Battery Notes. Jag följde guiden och skapade en issue på Github. Dagen efter var den mergad och jag kunde skapa upp enheten.

Nya entiteter för mina devices. Här ser vi direkt vilket typ av batteri som produkten använder och när jag senast bytte batteri. Batteribytet kan uppdateras både genom att trycka på ”Battery replaced” och genom automationer.

Om enheten behöver fler än ett batteri framgår även det på ett schyst sätt.

Presentera det på din dashboard med Battery State Card

Tillsammans med Battery Notes fungerar Battery state card https://github.com/maxwroc/battery-state-card mycket bra! På din dashboard får du en snygg ikon som indikerar batteristatus samt vilken typ av batteri du ska springa och hämta.

Eftersom Battery notes har skapat nya enhetligt namngivna entiteter är det mycket enkelt att sortera fram enheterna.

Kortfattat så filtrerar ovan fram alla entiteter som heter _battery_plus i slutet. Därefter exkluderar vi alla som inte har lågt batteri. Nivån på vad som anses som lågt batteri kan sättas både globalt, vilket jag gjort, eller för varje enhet. Bland annat så har jag min produkt från Schneider som lever på 20% hur länge som helst, denna har jag satt till 5% medans alla andra enheter följer globala 10% triggern.

Notifikationer!

Likt annan viktig information pushas detta ut klockan 17:15 varje dag.

Vill du veta mer om detta? Ge mig en heads up i en kommentar, på facebook eller på youtube

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.